Doprava, ubytování

Stáhněte si soubor gpx s trasovými body, v dalším textu se na ně budu odvolávat.

Doprava

Jízdné

O jízdné se jako cizinci musíte trochu handrkovat, rozhodně se hodí vědět předem, jaké jsou přibližně ceny. Nejlépe je vyzpovídat někoho místního (ale samozřejmě ne vašeho řidiče :). Jako cizinci nejspíš budete i tak platit o trochu víc, pokud ale prokážete znalost cen (a hlavně pokud budete schopni komunikovat rusky), podaří se vám je jistě udržet velmi blízko cen obvyklých.

Podle zdejších zvyklostí se jízdné neplatí ani na začátku ani na konci cesty, ale v okamžiku, kdy šofér poprvé zajede k čerpací stanici pro palivo.

Odjezdy

V každém městě je třeba se vyptat, odkud odjíždějí auta vaším směrem a také kdy odjíždějí. Musíte počítat s tím, že v sobotu a především v neděli auto seženete hůř a asi také dráž, než ve všení den.

Dušanbe — Chorog

Cesta autem trvá cca 16 hodin. Auta odjíždějí (z Dušanbe i Chorogu) kolem osmé ráno.

Za cestu z Duašanbe do Chorogu jsme platili 300 somů/osobu. Opačným směrem se nám podařilo najít auto za pouhých 220 somů/osobu. To jsou ceny za plné auto, pokud budete chtít mít auto jen pro sebe, zaplatíte samozřejmě víc.

V Dušanbe se odjíždí z autobáze nedaleko letiště – bod AUTOBUSAK.

V Chorogu se odjíždí z autobáze kousek za tržištěm – bod Autobaze smer Dusanbe.

Chorog — Vrang

Cesta autem trvá cca 6 hodin.

Obvyklým cílem aut odjíždějících z Vrangu je Iškošim, budete asi muset nejprve řidiče přesvědčit, aby s vámi jel až do Vrangu.

Za cestu z Chorogu do Vrangu jsme platili 120 somů/osobu.

Opačným směrem se Alžbětě s Matějem podařilo stopnout kamion a jet zdarma. Já jsem jel maršrutkou (jezdí prý každý den) z Vrangu do Iškosimu za 40 somů. V Iškošimu se mi podařilo najít auto do Chorogu za 50 somů. Myslím, že cena pro domácí je pro každý z těchto dvou úseků o 5 somů nižší.

V Chorogu se na Iškošimskou autobázi dostaneme z tržiště (bod Brana trziste) tak, že přejdeme most přes řeku.

V Iškošimu se odjíždí z autobáze – bod Iskosim autobaze.

Ve Vrangu se jezdí z centra, poznáme ho podle odchodu a "kafé". Každý vám ochotně poradí.

Oslík ke Druhé salaši

Cena pro turisty, kterou nám nabídli (a my ji odmítli) je 50 $/osla. Jeden osel unese 1 až 2 batohy (podle váhy). Místním se samozřejmě vyplatí, když jeden osel nese jen jeden batoh, potřebujete (a platíte) tak za víc oslů.

My jsme nakonec měli jednoho osla, který nám vynesl dva ze tří našich batohů. Platili jsme za to celkem 220 somů.

Bydlení

Dušanbe

Nocovali jsme v jakési noclehárně v těsné blízkosti Zeleného bazaru - body Vchod do kempu a Hriste-kemp. Je tu možné spát v chatce (30 somů za osobu) nebo na hřišti ve vlastním stanu (15 somů za osobu). Záchody a umývárna jsou velmi odpudivé, zato je to laciné a přímo v centru.

Chorog

Hotel Pamir - bod HOSTEL PAMIR CHOROG, cena 10$/osobu a noc. Volejte předem na číslo 93-5153277 (nebo požádejte svého šoféra ať zavolá než dorazíte do Chorogu). Slušné bydlení, teplá voda, můžete si přiobjednat snídani.

Vrang

Bydleli jsme v soukromí - bod BYDLENI VRANG. Cena byla 10$/osobu a noc a v ceně byla plná penze.