Pik Karla Marxe 2008 - První český výstup na Pik Karla Marxe (6734m) v Tádžikistánu

Jak tenhle den viděli:
Jára Tomáš

Rudův deník - den 21

30.7. 2008

Volný den. V plánu je jíst, pít a odpočívat. Jsem stále trochu nateklý v obličeji a mám spálený nos. Praskliny na prstech se přes noc zavřeli. Vařím a myji se. Ledovcovou řeku máme nyní podstatně blíž. Nejbližší rameno teče hned za haldou suti kousek za našimi stany. Za změnu koryta může zřejmě včerejší mimořádně teplý den. Změna toku řeky bohužel znamená i konec čisté vody v nejbližším plese, ze kterého jsme až dosud brali vodu na pití. Pro pitnou tak musíme trochu dál k plísku západně od tábora.

Čtu si, ležím před stanem v písku a připadám si jak na mořské pláži. Po poledni se jdu projít k plísku a fotím rostliny. Cestou zpět zpozoruji v suti nad námi postavy. Jsou daleko a chvíli mi trvá než určím kolik jich je. Pomáhám si zoomem na foťáku a zjišťuji, že jde o pět lidí. Čtyři muže a ženu. Mají menší batohy a jsou celkem podivně oblečeni. Tepláky, košile, klobouček s kamufláží. Po krátké pauze pokračují směrem nahoru od nás.

Přicházím do tábora a ptám se kluků zda vědí o druhé výpravě, museli přeci projít téměř okolo nich. Je to pro ně však novinka. Sledujeme malé postavičky v dálce a zdá se nám, že se pohybují dost chaoticky. Typujeme je na ruské hledače drahých kamenů.

Po pár hodinách zahajuje druhá výprava sestup a při zpáteční cestě se zastavuje v našem táboře. Zpozoruji je jako první, hlásím blížící se návštěvu a zmocňuje se mne zvláštní pocit. Po dlouhých 12 dnech první cizí lidé. Očekáváme ruské sběrače drahokamů. Ukazuje se však, že jde o švýcarskou výpravu. Zdá se, že jí velí žena. Blahopřejí nám k výstupu na Marxe. Ptáme se co mají v plánu oni. Dnes prý hledali místo pro tábor a dál se uvidí. Vybavením vypadají spíše na trek k ledovci, ale žena se velmi zajímá o obtížnost výstupu na Marxe.

 

web (c) Tomáš Hruš 2008       obsah (c) pamir.tym.cz 2008